Toata hatereala asta…

s560x316_pompieri-1


„Te-ai tripat prost”, mi-ar spune cunoscutii. „Hatereala si concurenta stau la baza hip hop-ului”, ar continua ei. Aia e, bre, m-am tripat eu prost, da’ tot mi se pare ca ar fi mai bine ca mine.


Lectie simpla de sociologie: „Ce sunt oamenii? Oamenii sunt animale sociale. De ce sunt oamenii animale sociale?” Pentru ca atunci cand erau in pestera, rontaiau dinozaurii la ei ca o grasa la chips-uri cand se uita la un film bun, duminica seara, pana cand s-au format triburile. Si apoi orasele. Si apoi tarile. Intelegeti unde bat? Adica, de unul singur sau in comunitati mici, omul e vraiste. Da, asa a inceput, asa e traditia, mi-l si imaginez pe Uga Buga ala spunand „Nu se poate sa ne unim, traditia e sa stam separati si sa ne batem intre noi” si din spate venind un T-rex care peste zece minute se scobea cu piciorul aluia intre masele.

Se face ca de cand am aterizat eu, un zen mergator, pe aici, am tot incercat sa fac uniune. Puteti sa-mi spuneti Iisus, ca vin cu ramura de maslin in dinti. Sau Sfantul Duh. Ok, ok, ca sa fac asta a trebuit sa aduc in prim plan un razboi, dar scopul scuza mijloacele spunea cineva, ca fara el n-ar fi iesit nimic si altfel nu se putea. „Fac putin rau, ca sa-mi fie si mie bine si sa mai fie si celorlalti pe langa mine bine” (stiu ca sunteti isteti si v-ati prins ce se intampla, ca de aia ati ramas sa ne cititi). Ma, si mi-a iesit mie uniunea asta: uite, duminica, am filmat impreuna cu HCH un eveniment – bine, frumos, perfect, MC foarte buni, s-a uitat unul urat la mine ca am spus ca nu-l vreau, fuck it, eu mi-am facut treaba, ii trece lui – frumos ar fi sa se ambitioneze si data viitoare sa vina sa-mi arate el mie cat de bun e. In ultimele luni ne batem capul cu un proiect care uneste patru site-uri, SSS avand al doilea cel mai mare procent de oameni din el. Acum doua saptamani am facut festivalul Urban Party, in colaborare cu MMC, un MC din Calarasi.

Ideea de baza e ca singuri n-am fi avut cum sa facem toate astea (si o sa mai facem multe). Alta e cand niste oameni cu idei si o oarecare putere isi unesc fortele si alta e cand unul incearca sa ii bage bete in roate altuia. Ori, Romania – hip hop-ul romanesc – si asa e cu un picior in groapa, ca toti stau si se plang ca nu se cumpara – smiorc, smiorc (pai daca nu merge metoda voastra de atatia ani, de ce nu incercati alta?) – da’ de unii singuri. Ultimul lucru de care are nevoie comunitatea asta e sa fie dezbinata si plina de hatereala.

Ca om care am contact cu multe grupuri din comunitate, stiti de cate ori am vazut discutia asta cu „ascultatorii nu cumpara?”. Ghiciti dupa mii de biti varsati pe ea, care e rezultatul. Nici unul! Pai de ce, mai, nu mai bine va consumati voi energia aia varsata pe Facebook si forumuri pentru a repeta o chestie evidenta, truism de-acum, ca sa schimbati ceva? Sa spuneti voi: „Ma, care e problema hip hop-ului romanesc? Nu cumpara lumea. Bun, cati suntem care ne plangem de asta? Toti. Ok, pai hai sa ne unim TOTI si IMPREUNA sa schimbam asta!”. Pentru ca altfel, comunitatea hip hop romaneasca ramane un mare sat, unde fiecare se bucura cand moare capra vecinului, toata lumea da din gura de dupa gardul lui, da’ nimeni nu iese in ulita sa zica „Hai, ma, sa punem mana de la mana si sa facem ceva”.


Si daca deja sunteti contra mea ca am numit hip hop-ul romanesc un sat, va invit sa urmariti activitatea SSS si a celor care formeaza echipa in perioada urmatoare, ca sa vedeti cate se pot face uniti. Invatati din experienta noastra (ca de aia o si prezint aici), pentru ca elementul care lipseste comunitatii noastre nu este reprezentat de banii veniti de la ascultatori, ci de uniunea celor care vor sa schimbe ceva, astfel incat sa poata oferi ceva care sa faca ascultatorii sa creada ca merita sa-si bage mana in buzunar sa scoata banii. Si v-as da si exemple de MC mari care fac asta, dar intr-un alt episod, cand o sa uitati ideile astea iar.


Lasă un răspuns