Sau, cu alte cuvinte, cum ar trebui sa fie

fibonacci-spiral

A inceput, nu e greu sa vezi daca ai ochii mintii larg deschisi si arta din tine regasita. Asculta, invata, adapteaza, antreneaza-te, ia-i si pe ceilalti cu tine. Intoarce-te inapoi la hip hop!

Sau, cu alte cuvinte, ce incerc sa va spun eu de cand am aparut prin peisaj, despre oameni, despre arta, despre hip hop. Ce stiati si voi deja, de altfel, in sufletul vostru de artist, pentru ca toti vorbim acelasi mesaj. Aduna toate perspectivele si obtine imaginea obiectiva. Si cum hip hop-ul e emotie pura, obtine imaginea completa despre tot, prin generalizare. La final, ai sa afli si solutia:„Nu-i nimic nou: te lupți cu aproapele tău,
În loc să lupți cu mașinăria și cu sistemul său? Ești un bou!
Revin la rap, că oricum nu-ți intră-n cap
Nici dacă-l crăp, îi pun semințe și-ii înfig un arac,
Tot nu-i nimic răsărit, nu știu ce pot să fac.
Te irită că ai coaiele mici, mai dă-le cu talc!
Pe lume, am doar cuvântul și cu ce țin pe crac,
D’aia are tupeu, ca Vântu, cuvântul pe track.”

„Tre’ să fim atenți toți
Să n-ai capul pătrat că o să ajungi să dai din colț în colț
Tre’ să-nvatam, să cunoaștem, să nu ne rezumăm la: „aia e”
Că ăștia te intoxica mediatic pân-adormi și n-ai aer
Declar: tre’ să devenim alerți
Cum e clar că tre’ să revenim la rep
Sper c-ai înțeles această demonstrație
Și s-aplauzi măcar ca românii în avion când ajung la destinație”

„‘hata! Marfa se vinde daca distrati gloata.
N-aveti pic de rusine-n cod si-n fond sifonati arta
‘hata! ies din tipare aka n-am termen de comparare
aka „ti-o dau la muie cu parerile tale” prale.
Din plan astral las urme ca brazda lui Novac.
Plesnesc rapperi metrosexuali ce se falesc cu garderoba
Bla bla bla! Abjectii. Tu! Asculta! Invata!
ca unii au deviat de pe axa, irecuperabili pe viata.”
(va urma…)

Update – 24 Ianuarie 2014

M-as fi asteptat ca mesajul anterior sa fie preluat si de ceilalti, de aia nu am mai continuat. Nu am gasit substanta, dar recunosc ca nici nu am incercat prea mult sa o caut, pentru ca nu am timp. Mi-ar fi placut ca Leapsa sa fie un instrument prin care artistii mari sa vina sa spuna direct si sincer ce e gresit acum in hip-hop, asa cum au facut si Gnom si Carbon. Si Deliric a dat ideea de baza care a fost preluata de ceilalti doi, de aia am si inceput sa urmaresc seria, de ce sa nu spun si asta. Tot respectul pentru cei 3.

Poate au facut-o si cei care au urmat si nu am fost eu atenta la esenta de baza a mesajului lor sau poate ca nu au avut intentia asta, nepreluand-o de la cei anteriori. Oricum, ma simt putin dezamagita, pentru ca piese in care sa se demonstreze ideea „Uite ce tehnica si ce flow am” am tot auzit. As vrea sa aud ceva mai substantial ca si mesaj, asa cum ar trebui facuta arta cu adevarat. Na, ce sa-i facem, daca eu inca sper ca in hip hop se poate face arta pura – asa sunt eu, mai idealista… Nu zic ca flow-ul si tehnica unei piese nu inseamna arta pura, dar in contextul unei piese, per total, e o arta incompleta atunci cand mesajul general transmis ascultatorului e „Uite ce smecher sunt eu.”

Totusi, cei postati mai sus mi-au placut, drept dovada am reusit sa scot din ele si versuri care sa dea o lectie de viata celor mai tineri, din noul val.

Ce n-am mai inteles eu e de ce se facea scandal ca lumea random da pe instrumental, iar la cateva zile distanta se dadea drumul la Leapsa pentru toata lumea. Asta a fost un fel de „Numai Cei Alesi pot da pe el, da’ pentru ca nu va putem controla, hai toti, ca ne ajutati pe noi la popularitate. Am inteles mai greu asta, da’ si cand am inteles-o…” Na, doar stiti ca eu sunt mai sincera si zic direct ce nu-mi convine, bine ca gasesc si parti bune care sa-mi placa.

Ca si concluzie, instrumentalul e super fain si versatil si inca sper sa descopar macar prin underground oameni care sa nu isi fi bagat in valiza artistul din ei si sa il transforme in arta completa, asa cum au facut-o Gnom si Carbon. Sa imi dea o lectie din viata lor pe el. Sunt eu prea idealista si am incredere prea mare in oameni, oare? Asa ca daca stiti oameni care au facut asta si n-au ajuns la urechile mele inca, va rog sa ii postati aici, ca sa ii promovam, ca merita tot respectul nostru.


Lasă un răspuns