Satra Benz, despre schimbare, oportunitate si acceptare

Cu totii am auzit cel putin o data o piesa Satra Benz, fie ca am vrut sau nu, fie ca am cautat pe Youtube sau a trecut o masina pe langa noi cu muzica lor sau am vazut baieti / fete cu tricourile lor. Individual baietii fac muzica de ani buni si au fost pe tematici oarecum diferite. De exemplu acum 3-4 ani daca mi-ar fi spus cineva ca Nosfe si SuperED vor face o melodie si va suna a naibii de bine. Separat cu totii ii stiam pe Nosfe, Keed, Super ED, Lu-K Beats si Killa Fonic si cred ca multi dintre fanii acestora nu aveau lucruri in comun. De exemplu ascultatorii lui Nosfe probabil nu ascultau Super ED la fel de mult sau ascultatorii lui Killa Fonic nu ascultau Nosfe dar individual au avut cariere deloc de neglijat in rapul asta romanesc care in ultimii ani a fost tinut pe linia de plutire cu greu de catre 10, cel mult 15 nume care puteau umple un club la o lansare sau puteau face un numar decent de vizualizari la un clip.

Intamplarea (sau mai bine zis Super ED) a facut ca brusc sa apara un grup care milita pentru un scop comun: sa faca fix ce le place si cum le place cu riscul de a-i durea in pula de critici. Multe milioane de vizualizari mai tarziu baietii ne-au dat de inteles ca sunt aici „for the long run” iar refuzul lor de a lua in seama criticile persoanelor care resping aceasta schimbare a creat un val intens de „hateri” care urasc din toti ficatii muzica lor doar pentru simplul fapt ca nu e ceea ce ei erau obisnuiti sa auda in materie de rap. Nu e labareala trista pe un instrumental bashit cu sunet in surdina de vene taiate. Cei care asculta si savureaza muzica lor simt energia si naturaletea lor pentru ca Satra Benz face fix ce vrea, muzica de chill, distractie, golaneala si energie pentru ca acestea sunt stari prin care toti trecem. Personal nu pot asculta tot timpul melodii cu intelesuri ascunse si fizica cuantica in rime, uneori simt si nevoie de ceva mai energic, ceva sa-mi dea o stare de bine si sa ma faca sa simt „badass”. Satra Benz exact asta a reusit aproape involuntar. Au facut exact muzica ce le place lor si au trezit in Romania acel public care se distreaza, sunt energici si care aveau nevoie de cineva care sa vorbeasca catre si pentru ei. Nu e de mirare ca videoclipurile lor fac milioane de vizualizari intr-un timp foarte scurt si concertele lor sunt pline cu oameni care se distreaza, sar si canta versurile lor; lumea simte ca energia e reala si sincera, fara menajamente si fara nimic fortat.


In ultimii ani au mai fost artisti care au „jonglat” cu acest stil insa sansa nefasta face ca abia Satra Benz sa fie varful de lance in Romania tinand cont de impactul urias pe care l-au avut intr-un timp atat de scurt. I-as compara cu Specii pentru ca intr-un fel ambele trupe au avut acelasi impact si in ambele cazuri la inceput ascultatorii afisau o urma de scepticism insa stim cu totii ce s-a intamplat cu Specii, au facut istorie. o In alte tari acest stil „trap” a luat amploare de multi ani iar reticenta fanilor a fost si ea acolo si iata-ne in 2016 cum aproape toti din State canta pe beaturi trap. E normal ca atunci cand vii cu ceva nou (care in alte parti a functionat) pentru un anumit public sa creezi (si) acea reactie de soc si confuzie intre fani pentru ca multora le place si sunt pusi in situatia de a iesi din zona lor de comfort si obisnuinta pentru a face o schimbare. Nu zic ca brusc toti ar trebui sa incepem sa ascultam alte stiluri de muzica insa trebuie sa acceptam ca evolutia lucrurilor se intampla de fata cu noi si nu trebuie ignorata sau respinsa; natura umana e facuta in asa fel incat sa isi doreasca din ce in ce mai mult.

Nu va temeti nici de schimbarea in rap. Fara schimbare nu am fi avut Lil Wayne, Drake sau Eminem. Schimbarea ne-a adus unii dintre cei mai buni MC si unul dintre cele mai bine albume din 2000 incoace. fara schimbare nu i-am fi avut pe Dragonu si Chimie, fara schimbare nu l-am fi vazut pe DOC la HaHaHa Production si probabil nu ar fi scos unul din cele mai bune albume din ultimii ani, fara schimbare nu l-am fi avut pe Killa Fonic caruia ii prevad in viitor mai mult decat stralucit. Fara schimbare am fi ramas la aceleasi subiecte, acelasi sound si aceeasi abordare. Odata cu varsta simti nevoia fireasca de schimbare fie ca e vorba de tzoale, loc de munca, hobby-uri sau muzica si uneori schimbarea umple acel gol care iti da o senzatie de „ceva lipseste in viata mea”. Nu trebuie sa ne fie teama de schimbare doar pentru ca parasim zona noastra de comfort si suntem nevoiti sa acceptam lucruri care pana atunci ne-au fost straine sau pe care le-am respins voit.Ca si o concluzie cred ca ar trebui sa fim mai deschisi catre schimbare si sa acceptam toate abordarile muzicale fie ca ne plac sau nu, ramane la alegerea fiecaruia daca vor asculta dar intentia de a arunca cu cacat in lucruri pentru simplul motiv ca nu ne plac nu este deloc ok pentru ca nu lasa loc de individualitate si creatie. Faptul ca Satra Benz e pe val nu inseamna ca artistii pe care ii ascultati in prezent vor disparea, puteti sa ii ascultati in continuare si in acelasi timp sa acceptati fara ura faptul ca ei sunt o gura proaspata de aer. Trebuie sa acceptam schimbarea ca pe ceva firesc si ca pe un progres si ramane de vazut daca schimbarea va rezista sau a fost un simplu val „fast food” de care ascultatorii s-au saturat repede iar acest stil a ramas doar un eveniment intamplator in istoria rapului romanesc.


Lasă un răspuns