Recenzie album: Ibra – Ibracadabra

Ibracadabra-Coperta

Ibracadabra este primul album solo al lui Ibra. Un material consistent, 16 piese, fara nici un skit. L-am ascultat si e genul de album care ramane in playlist-ul personal. Un timbru vocal placut, distinct si o tehnica de inalta clasa. Dictia este ca la carte, in concluzie, toate calitatile ce le revendica rap-ul.

Pe partea instrumentala a apelat la producatori talentati, avandu-l in varful „aisberg-ului” pe SEZ, dupa parerea mea, unul dintre cei mai buni producatori de hip-hop care i-a dat Romania. Astfel s-a conturat un sound agresiv, dinamic, ce se muleaza ideal pe stilul lui Ibra.

Colaborarile cu alti MC-ii care si-au demonstrat valoarea de-a lungul anilor, transforma piesele intr-un colaj vocal de inalta clasa. Sunt multi MC care au colaborari cu nume mari, insa singurul folos este marketing-ul, ei fiind eclipsati practic, ca si creatie pe piesele respective. In cazul lui Ibra nu e vorba de asa ceva, el se ridica pe fiecare piesa la nivelul dorit.

Mesajul este unul divers, de la filosofie la probleme sociale, uneori avand un accent ironic, alteori meditativ. Aici apare singurul lucru care mie nu imi place in rap, asta in general, caci pe tot mapamondul e acest defect: tendinta de freestyle, fara o tinta anume in versuri. De cele mai multe ori in aceste freestyle-uri ori se exprima niste idei egocentriste, „cat de tare sunt eu”, alteori se duce o lupta cu adversari imaginari, atacuri fara o destinatie anume, „multi din jurul meu sunt de cacat”.

Hai sa luam fiecare track in parte si sa vedem ce si cum.

01. Intro
Un colaj amuzant, cu voci romanesti din filme sau teatru radiofonic. Replici de lauda, care rasfata ego-ul artistului.

02. Salutari de pe Terra
Sample de soul, tobe magice de la SEZ si vocea melodica a lui Praetor. Din primele secunde te cuprinde vibe-ul. O excelenta stare de spirit pentru un inceput de album.

03. Frati de proximitate
Aceste personaje din peisajul social, pe care le cunostem cu totii: smecherii care se bazeaza mai mult pe cuvinte decat pe fapte. Acei oameni care cred ca li se cuvine totul fara pic de munca.

04. Nu mai simt
O piesa care am simtit-o la maxim. Stiu exact cum e sa mentii in viata acest hobby, caci odata cu varsta timpul e tot mai putin si se stinge entuziasmul de adolescent.

05. Antiteza
Dupa cum ziceam, nu e pe gustul meu mesajul laudaros, „eu sunt tare”.

06. Nimeni nu stie precis
O piesa cu swing, sample-ul de trompeta m-a atins din prima si vocea semplata de pe refren e foarte misto. O lirica foarte interesanta, recitarea alfabetului, integrata in versuri, astfel incat fiecare litera e un personaj. Foarte frumos!

07. Vara verde
O piesa cu un vibe pozitiv, chitara placuta si inca o data percutia ideala, marca SEZ. E descrisa o atmosfera calda, de picnic.

08. Generatia degeaba
Eu cred ca sunt destui oameni de valoare, mai mult sau mai putin cunoscuti, incat sa nu zicem ca suntem „generatia degeaba”.

09. Tate, buci
O piesa care iese din peisaj. Desigur, se simte ironia, in rest nu prea stiu ce sa zic, nu sunt fanul parodiilor.

10. Cacat bun
Prima data am auzit intr-o piesa rap expresia „cacat bun”, la Stoe Toxxic. E o caterinca misto, din nou pe ideea „eu sunt cel mai tare”, dar de data asta m-a facut sa zambesc.

11. Collabo
8 MC, fara refren, una clasica asa cum o stim de pe vremea cand am descoperit cu totii Wu-tang-ul.

12. Marea schimbare
O piesa cu aluzii teologice. Ca sa o descriu, vin cu un citat de la Solomon: „Daca visele se nasc din multimea grijilor noastre, atunci prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor sale.”

13. Semneaza
O piesa care da spre trip-hop. Vibe chill cu un refren relaxant.

14. 12:21
Rutina zilnica, in haosul urban. Liniaritatea corporatista, fiecare om isi vede de ale lui, prea mult interes egoist, prea putina dragoste frateasca.

15. Daca totusi
O balada frumoasa. La 16 piese, una de dragoste, mi se pare cantitatea acceptata pentru un raper.

16. Un prim pas
Atuul din piesa asta e refrenul. Accentul autentic lipeste ideal piesa.

In concluzie, avem un album foarte reusit, prin care Ibra a demonstrat ca are un cuvant de spus in rap-ul romanesc. Il recomand cu incredere si felicitarile mele lui Ibra!

Toate cele bune!

Download album.


Lasă un răspuns