Hip hopul si dependenta sa de alte genuri muzicale – partea a 3a

Banksy-programme
Aveti aici primul articol din aceasta serie, iar aici pe al doilea. Ambele contin recomandari personale, informatii stiute sau mai putin stiute, glume simpatice si o parte din dragostea mea pentru muzica (Ten percent luck, twenty percent skill/ Fifteen percent concentrated power of will/ Five percent pleasure, fifty percent [soul].)

Acum sa lasam siroposeniile deoparte si sa continuam seria cu categoria grea.

In ultimul articol discutasem despre Grime, D’n’B si Jungle. Astazi vreau sa va vorbesc despre dragostea mea principala, si inca vreo doua alte genuri care incorporeaza elemente din hip hop, nesemnificative dupa ce il veti auzi pe primul. Asadar…

Trip hop

Sa va spun sincer cum am descoperit eu trip hopul, desi banuiesc ca v-ati dat seama, deja, cand i-ati citit numele. Se face ca eram cuminte, pe undeva prin varful Copoului, uitandu-ma la luminite, stand pe scaunul din dreapta al unei masini. (Da, la fel incepe si povestea despre Goa – am avut vreo cativa ani acelasi guru care mi-a prezentat cateva genuri muzicale si cu care obisnuiam sa… admir luminitele de pe Copou, sa spunem, in caz ca ne citesc si „ochi albastri”.) Si cum stateam eu asa, unde nu incep sa tripuiesc de nu mai imi gaseam drumul spre casa, nu alta. Da, exact, in boxe se auzea Massive Attack. De aici si pana la a consuma genul asta de muzica pe paine, n-a mai fost decat un pas.

Ce-mi place in mod special la el este ca nu exista elemente puse alandala, ci cu principalul scop de a iti induce, desigur, o stare de trip. Aici aveti una dintre preferatele mele:

Nascut in Bristol, trip hop-ul a reprezentat o intreaga miscare la nivelul Angliei. Acesta a fost orasul in care artistii au folosit hip hopul anilor `80 (ATCQ, De la Soul) si alte cateva influente (blues, jazz, soul) in combinatie cu dubul, pentru a crea o muzica electronica down tempo ce reusea sa induca o atmosfera speciala. Unele trupe ale genului l-au mixat, de asemeni, cu rockul alternativ british al anilor `80. Amintesc, aici, The Banshees. Cei care au pus bazele trip hopului au fost si cei care pot fi supranumiti „oamenii care au definit muzica dance a anilor `90”.

Insa, cele mai proeminente trupe si artisti care apartin trip hopului sunt, cu siguranta, Massive Attack, Portishead si Tricky. Dj Shadow a castigat popularitate si in afara Angliei, ca DJ al genului. Datorita originii sale si a artistilor adepti, trip hop-ul este supranumit si „The Sound of Bristol”.

Ceea ce poate nu stiati este ca trip hopul seamana foarte bine cu hip hopul si in privinta altor elemente artistice adoptate. De exemplu, 3D de la Massive Attack era graffer, iar James Lavelle i-a adus un tribut lui Bansky, in 1996:

Concluzia e ca daca ai nevoie de inspiratie pentru orice act artistic, in genul asta muzical ai sa-l gasesti sigur! Give it a try!

Glitch hop si Wonky

Ca urmare a popularizarii trip hop-ului, dubstepului si IDM-ului, a aparut si Glitch-ul si Wonky-ul. Mai degraba ar putea fi categorizate drept stiluri electronice, decat genuri muzicale, desi incep si ele sa fie din ce in ce mai bine conturate si reprezentate.

Spre deosebire de trip hop, insa, cele doua genuri au o diversitate stilistica mult mai mare. Ambele incorporeaza o multitudine de influente, cum ar fi popul anilor `80, ragas indiene (cantecele traditionale asociate cu anumite momente ale zilei), jazz religios si rapul specific Coastei de Vest. Punctele fierbinti ale genului sunt orase ca Londra, Los Angeles sau Glasgow. Adeseori veti auzi in ele un tribut adus producatorilor independenti, precum J Dilla sau Madlib.

Dar sa le povestesc pe rand:

Glitch hop-ul este, asa cum va asteptati, un mix intre hip hop si glitch. A aparut in 2000 si se identifica prin beaturi sparte iregulate, linii de bass specifice glitchului si skipsuri. Artisti de glitch hop cunoscuti ar fi Dabrye, Flying Lotus sau Perfuse 73.

Wonky este considerat a fi un subgen al hip hop-ului, insa, numarul mare de adepti si evolutia sa constanta il recomanda spre titlul de „viitor gen muzical”. A aparut in 2008, fiind popularizat de artisti precum cei apartinand de casa de discuri Hyperdub. Este, in principal, un mix intre glitch hop si dubstep, si se caracterizeaza prin abundenta sintetizatoarelor de gama medie. S-a remarcat in special in Scotia, unde artisti precum Rustie sau Hudson Mohawke l-au adoptat ca gen principal.

Iar trupa mea preferata de wonky este The Glitch Mob si va recomand video-ul de mai jos:

Va las cu video-ul si cu informatia si promit sa mai revin sa va prezint si alte genuri muzicale care incorporeaza elemente din hip hop. Ma bucur foarte mult ca aceasta serie este bine primita si apreciez toate comentariile, share-urile, like-urile, ofrandele si rugaciunile venite. 🙂 Ne auzim saptamana viitoare!


Lasă un răspuns