2.000 de km cu Red Bull Tour Bus prin Subcarpati

Pentru prima data in tara noastra, Red Bull Tour Bus, autobuzul care se transforma in scena, a calatorit mii de kilometri pe ruta Praga – Bucuresti – Ramnicu Valcea – Novaci – Targu Jiu – Onesti – Praga, pentru a da ocazia uneia dintre cele mai relevante trupe romanesti, Subcarpati, sa porneasca o transhumanta muzicala prin zonele subcarpatice si sa-si lanseze cel mai recent album: Satele Unite ale Balcanilor. Alaturi de 5 trupe selectate din 128 inscrise din 29 de orase ale tarii – o adevarata harta a talentului muzical romanesc.

Red Bull Tour Bus

BUCURESTI

Transhumanta Subcarpati cu Red Bull Tour Bus prin zonele subcarpatice a inceput din capitala, unde presa si cativa prieteni ai trupei au avut parte de o avanpremiera. In deschidere l-am avut pe Akim Hash, cunoscut si ca Hasan Nasser.

Tot ceea ce iti trece prin minte cand auzi expresia warm-up a aparut dintr-o data in fata celor care s-au inghesuit in Gradina Uranus. Autobuzul cehesc venit tocmai din Praga se contorsionase ca prin minune (sau ca in desenele animate Transformers) intr-o scena nu foarte spatioasa, insa suficienta pentru toti Subcarpatii si dotata cu cele mai performante sisteme de sunet si de lumini pe care le poti cere de la un autobuz Red Bull. Acolo sus, pe capota Škodei din ’72, ca intr-o sufragerie intima si calda, se instalase Akim Hash incojurat de covoare tesute cu motive traditionale. Invartea la aparate bucuros sa-i introduca intr-o transa fina pe toti cei care aveau urechi sa auda. O transa subtila care anticipa adancimea sunetului din Satele Unite ale Balcanilor, cel de-al patrulea album Subcarpati.

Red Bull Tour Bus

RAMNICU VALCEA

O arena parasita pe nume Traian dintr-o fosta baza sportiva lasata in paragina de aproape doua decenii. Red Bull Tour Bus a ajuns in Ramnicu Valcea si dupa-amiaza urbei pare indiferenta la aceasta noutate.

„O sa vina cineva sau o sa fim noi intre noi?”, intreaba Bean cu o umbra de resemnare in glas si cu privirea aceea pierdut-inteleapta care pare sa fi contemplat multe.

Spre mirarea tot mai pronuntata a Subcarpatilor, pe masura ce se lasa seara amfiteatrul incepe sa se umple. Oamenii se apropie timid de autobuz, parca asteptand sa afle ce o sa se intample, parca nevenindu-le sa creada ca au parte in orasul lor de un concert cu una dintre cele mai tari trupe din Romania.

mara-red-bull-tour-bus-targu-jiu (1)

NOVACI

Imagineaza-ti ca stai intins pe o patura intr-o padure de stejari din Novaci. In fata ta, in poiana, a parcat un autobuz cehesc vechi, o Škoda din ’72, care se transforma in scena.

Dupa un soundcheck care a fermecat veveritele, in dumbrava din jurul tau miroase a izma strivita de pasii tai si de-ai celorlalti oameni din public, cu care imparti spectacolul de lumini si sunet. Bean de la Subcarpati te invita sa pui o mana sus daca-ti place folclorul si iti arata cum se reinterpreteaza sunetul Balcanilor pentru a-l scoate din uitare si indiferenta.

Ciobanii si-au dus oile la somn si s-au pregatit sa vina la concert cu familiile lor. Aici, in dumbrava Hirisesti, se mai intampla un singur festival: Urcatul Oilor la Munte. Cehii care au venit cu autobuzul izbucnesc in hohote de ras cand aud traducerea in engleza: „It’s called Getting the Sheep Up on the Mountain”. Numele li se pare perfect, iar padurea cu adevarat vrajita.

red-bull-tour-bus-x-subcarpati-novaci (1)

TARGU JIU

Flancat de o biserica si de Prefectura, autobuzul-scena Red Bull a parcat in orasul lui Brancusi ca o cumintenie a pamantului. De altfel, Subcarpatii si-au luat timp inainte de concert sa contemple Coloana Infinitului, sa sarute cu privirea Poarta Sarutului si sa taca la Masa Tacerii.

Dupa o descindere in forta a hip hop-ului cu Faust, SMK, Manafique si J Saw, Subcarpati au vrajit Targu Jiul cu sunete de fluier si voci traditionale marcate de sub-bass si profunzimi traduse pentru un public actual.

Red Bull Tour Bus

ONESTI

Cel mai nordic punct subcarpatic in care a oprit Red Bull Tour Bus isi sarbatorea zilele orasului. Asa ca Parcul Municipal din Onesti pulsa de lume venita sa se dea in tiribombele din parcul de distractii, sa manance un mic traditional cu familia sau sa traga la tir pentru premii in sampanie si mutunache.

„Nu ne place balciul”, s-au plans si Otherside, si Subcarpati. „Oamenii astia au venit aici pentru altceva, noi o sa fim in plus”, se temeau ambele trupe.

Asta pana cand au inceput concertul si tot publicul a fost electrizat de o energie fina pe care rar o intalnesc in orasul lor. Si nu doar ca s-au umplut de ea, dar au stiut sa o dea inapoi.

„Aseara Onestiul ne-a fost gazda si a facut-o bine. Big up!”, au comentat Subcarpatii pe pagina lor de Facebook un final exemplar de turneu.

 

red-bull-tour-bus-x-subcarpati-bucuresti

 

Sursa: www.redbull.com


Lasă un răspuns